P1030617

In 1995 ben ik begonnen met duiken en sindsdien heb ik met mijn man, vriend, duikbuddy en assistent in de onderwaterfotografie, Marcel Uijen, veel prachtige  duikplekjes op deze aardbol bezocht, zoals de Galapagos eilanden, Costa Rica, Filippijnen, Egypte, Jordanië, Sudan, Australië, Kroatië Italië, Spanje en Indonesië.

Ik had al snel de behoefte het onderwaterleven te willen fotograferen. In 1997 ben ik met een zeer eenvoudige onderwatercamera begonnen. De  vooruitgang en de drang naar verbetering in het resultaat heeft er toe geleid dat ik al snel een MMII van Sea & Sea heb aangeschaft. Hiermee heb ik hele mooie foto’s gemaakt, vooral in de wateren rondom Manado, Sulawesi. Waarom ik toch uiteindelijk gekozen heb voor een spiegelreflexcamera in een onderwaterhuis (Minolta 700SI in een Ikelite huis) is omdat ik ook graag mooie foto’s wilde maken van de wat schuwere vis en de hele kleine onderwerpen. Vanaf 2006 fotografeer ik alles digitaal met een Nikon D200 in een Seacam onderwaterhuis met een Seaflash 250 D TTL. Bij het fotograferen let ik met name op de compositie, de positie van het onderwerp, dieptescherpte en de (licht-)omstandigheden. Daarnaast probeer ik  details van het onderwaterleven te fotograferen, waardoor ik soms prachtige ‘abstracte’ resultaten krijg. Het onderwaterleven is vaak ongelofelijk qua vorm en kleur en ik vraag me steeds weer af wat de functies van die vormen en kleuren zijn. Mooie foto’s levert het in ieder geval wel op.

Het fotograferen onder water is moeilijker dan het lijkt en niet te vergelijken met de foto’s die je “boven het wateroppervlakte” neemt. Door het gebruik van de duikbril die je onder water draagt lijken alle voorwerpen dichterbij en groter dan ze in werkelijkheid zijn. Het inschatten van de afstand en daardoor de scherpheid van de foto’s is een moeilijk punt wat wel wat oefening nodig heeft. Ook het goed belichten van onderwaterfoto’s is moeilijk, omdat door de breking van het water kleuren snel afnemen. In water dat dieper is dan 5m zie je de kleur rood niet meer. Om de daadwerkelijke kleuren goed op de foto’s te laten uitkomen moet je gebruik maken van flitslicht en moet de afstand tot het object niet te groot zijn.

De tropische wateren zoals de Rode Zee bij Egypte, Sudan en Jordanië, de Indo-Pacific en het Great Barrier Reef bij Australië geven vele mooie foto-objecten. De meeste foto’s heb ik in deze wateren gemaakt.

Natuurlijk heeft Nederland ook mooie duikplekjes. Het Grevelingenmeer en de Oosterschelde in Zeeland zijn prachtige biotopen met veel ‘verborgen’ schoonheden. Omdat wij aan de andere kant van Nederland wonen, de provincie Groningen, kunnen wij helaas niet zo vaak in Zeeland duiken als dat wij zouden willen.

In het noorden duiken wij voornamelijk in zandafgravingen en af en toe in de Noordzee (wrakken).